Kategorie

Nowe produkty

Nowe produkty
Wszystkie nowe produkty
Sezon grzybowy tuż tuż...Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza? Podpowiadamy

Sezon grzybowy tuż tuż...Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza? Podpowiadamy

Sezon grzybowy tuż tuż...Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza? Podpowiadamy

Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności znaną już od czasów starożytnych. Metody suszenia są różne, jedną z nich jest m.in suszenie na słońcu, które jest dość uciążliwe i długotrwałe. Na szczęście mamy XXI wiek, w którym pojawiło się wiele udogodnień, a w nich znalazła się suszarka do grzybów. To obowiązkowy zakup dla zapalonych grzybiarzy, ale i przydatne urządzenie kuchenne dla miłośników gotowania. Jaką suszarkę do grzybów kupić? Na jakie parametry zwrócić uwagę dokonując zakupu tego urządzenia? Podpowiadamy.

Budowa suszarki

Suszarka do grzybów składa się z sit (liczba zależna od modelu), szczelnej pokrywy i obudowy. To w niej znajduje się zespół wentylacyjno-grzewczy, który umożliwia suszenie produktów spożywczych. Na obudowie urządzenia znajdują się dodatkowo przyciski regulujące pracę suszarki, czyli włącznik i wyłącznik oraz zmiana prędkości suszenia.

Sita

Jeżeli planujemy suszyć duże ilości grzybów, potrzebny będzie model suszarki wyposażony w 8 lub 11 sit. Odległość pomiędzy poszczególnymi sitami powinna być równa. Praktycznym rozwiązaniem są suszarki w których istnieje możliwość zmniejszania lub zwiększania liczby poziomów. Co więcej, ważna jest także wielkość otworów, która wpływa na łatwość przedostawania się powietrza i czyszczenia urządzenia po suszeniu. Z kolei przezroczyste sita pozwalają łatwiej podglądać pracę suszarki do grzybów.

Pojemność

Pojemność suszarek do grzybów podawana jest w litrach. Większość modeli to ok. 11 litrów, największe modele do domowego użytku są przeważnie tej wielkości i zajmują sporo miejsca w kuchni. Dokonując zakupu suszarki do grzybów kierujmy się ilością, wielkością i głębokością sit (tacek). Warto sprawdzić również wymiary całego urządzenia, tak aby upewnić się czy zmieści się np. na kuchennej szafce.

Regulacja temperatury

Wybierając suszarkę do grzybów, warto zainwestować w model wyposażony w regulację mocy suszenia. Standardowe suszarki do grzybów posiadają 2-3 stopnie regulacji. Z kolei nowoczesne modele suszarek posiadają dodatkowo regulator temperatury (termoregulator) w postaci pokrętła.

Suszarka do grzybów GB 190 GreenBlue

Dodatkowe funkcje suszarki do grzybów w zakresie regulacji temperatury to:

  • termostat utrzymujący stałą temperaturę;
  • timer z automatycznym wyłącznikiem;
  • zabezpieczenia termiczne – ogranicznik temperatury chroniący przed przegrzaniem urządzenia.

Moc suszarki

Od tego parametru zależny jest czas suszenia – im wyższa moc suszarki, tym krótszy proces suszenia. Na rynku urządzeń gospodarstwa domowego dostępne są modele o mocy od 250 do 400 W. Jest to przedział optymalny, który znajdzie zastosowanie w każdej domowej kuchni. Dokonując zakupu sprawdźmy czy wybrany model suszarki posiada odpowiedni wentylator (10-15 W) oraz grzałkę mającą duży wpływ na efektywność suszenia. Warto sprawdzić także pobór mocy urządzenia i wybrać model najbardziej energooszczędny.

Oto orientacyjny przedział czasu suszenia najpopularniejszych produktów spożywczych dla suszarki o standardowym poborze mocy 250 W.

  • Grzyby 3-15 h
  • Banany 5-25 h
  • Jabłka 4-15 h
  • Morele 8-36 h
  • Nać pietruszki 2-10 h

Inne funkcje suszarki do grzybów

  • Funkcja powietrza obiegowego (dmuchawa powietrza obiegowego lub wentylator) – dzięki niej gorący strumień powietrza dociera do każdego sita suszarki. Zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza po suszarce;
  • Timer (programator) – funkcja kontrolowanego czasu suszenia;
  • Zabezpieczenia przed przegrzaniem;
  • Sterowanie mikroprocesorem – dzięki niemu strumień powietrza jest stabilny i ma stałą temperaturę;
  • Obrotowe sita – dzięki nim nie musimy obawiać, że strumień powietrza ominie któryś z suszonych produktów.

Polecane suszarki do grzybów:

GreenBlue GB190 250W

Concept SO-1025 XXL

Concept Raw Food SO-2020

grzyby jesień suszarka

Skomentuj

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć